Синоптик: Влизаме в септември с типично лятно време

Единствените дни през септември, в които все още температурите ще са малко над 30 градуса, са в началото на месеца

Единствените дни през септември, в които все още температурите ще са малко над 30 градуса, са в началото на месеца. След което температурите плавно ще се понижават. Това заяви в студиото на Сутрешен блок гл. ас. д-р Анастасия Стойчева - ръководител сектор "Метеорологични прогнози", НИМХ, предаде БНТ.

Влизаме в септември с типично лятно време и температури в повечето райони между 30 и 35 градуса, заяви Анастасия Стойчева.

Сутрешните по-ниски температури са обичайни за началото на септември, защото като цяло денят вече е по-къс. Той ще продължи да намалява и това ще води до по-продължително нощно изстиване и следователно прохладно време в сутрешните часове.

Края на август и началото на септември са типично без особено екстремни явления у нас и в повечето райони на Европа. Въпреки това в следващите дни времето ще бъде дъждовно в Италия и Централното Средиземноморие. Високи температури ще има във Финландия и Северозападните райони на Европейска Русия.

На Балканите започваме септември със спокойно време, каза Стойчева. Единствените дни, в които все още температурите ще са малко над 30 градуса, са съвсем в началото на септември и след това температурите плавно ще се понижават. 

Тази година до средата на септември няма да има слани, поради факта, че минималните температури ще остават около 12 градуса, в Дунавската равнина дори 15-18 градуса.