Започна националният онлайн конкурс "Кмет на годината"

Онлайн допитването ще трае 15 дни, вече 9 000 човека са посетили платформата, обясни Боян Томов, директор на сайта за българските общини kmeta.bg

Търсят се най-добрите кметове! Но не за новия мандат, а измежду сегашните. И не след гласуване с бюлетини, а след онлайн допитване за националния конкурс "Кмет на годината".

„Направихме платформата така, че да е достъпна за всички. Днес стартирахме онлайн допитването, което ще трае 15 дни. Вече над 9 000 човека са посетили платформата”, заяви пред Нова ТВ Боян Томов, директор на сайта за българските общини kmeta.bg.

"Единият от интересните въпроси е за кмета и социалните мрежи. Много е важно един градоначалник да бъде активен в социалните мрежи. За мен като гражданин на даден град ще е по-интересно да пиша и да задавам въпроси директно на моя кмет или да стига до него и да може да ми отговаря”, коментира Томов. „В малките населени места кметовете са по-активни в социалните мрежи. В големите общини кметовете ползват екипи”.

В студиото беше коментиран и кметът на Рейкявик, който е определен като добър градоначалник, дори без диплома за висше образование, но хората го определиха като най-добрият кмет.

"Той е доста успешен, с неговите си интересни идеи, които въвежда в общината. Но да не забравяме, че той е от семейство, което е свързано с местното самоуправление. За съжаление, в България нямаме кмет, на който семейството му поколения наред да е било част от политическия живот. Такъв пример е и кметът на Лондон. Много интересна е и историята на кмета на Атина. Кметът на Солун е един млад човек. Идва момент за млади, енергични и атрактивни хора”, коментира Томов. 

"Интересно е, че Борис Джонсън тръгва от журналистическата кариера, той е атрактивен, така е бил и в парламентарната си кариера, и като кмет, сега вече и като министър-председател. Сега трябва да внимава заради Brexit”, смята Томов.

"Българският кмет трябва да бъде почтен, коректен и колкото по-малко неща се обещават, но изпълняват - толкова по-добре. Имаме голям проблем в България и в българското политическо пространство, защото обещаваме много. Нека обещаваме по-малко, а да изпълним повече”, призова Боян Томов. „Обещавайте по-малко, изпълнявайте повече", призова Боян Томов кметовете. И отбеляза, че забелязва вече 3 години и половина кметове, които не можеш да намериш никъде - нито в кметството, нито в онлайн пространството, а сега предизборно са станали много активни.

"В категориите имаме „Смарт сити”, която е изключително важна, защото живеем в смарт свят. Образованието, спортът и туризмът са в една категория. За градската среда са много важни и гражданите, защото видяхме на много населени места, в които се направиха площади, посадиха се нови дръвчета, поставиха се нови кофи за боклук, а впоследствие дръвчетата бяха изпочупени, кофите бяха изпочупени... Много е важно гражданското общество”, коментира Томов.