Ясни са кандидатите на АБВ и БСП за кмет на Плевен

Кандидатите на АБВ и БСП за кметския пост на Плевен са известни. Партията на Румен Петков издига баскетболната легенда Цветан Антов, докато социалистите залагат на бившия областен управител Илиян Йончев.

Цветан Методиев Антов е роден на 17 септември 1964 година. От деветгодишен се занимава с лека атлетика, а от 12-годишен с баскетбол. През 1979 година е включен в националния отбор за юноши и в мъжкия отбор на „Спартак“ – Плевен. През 1981 година е включен в мъжкия национален отбор. През 1982 отборът става бронзов медалист от европейско първенство за юноши, а през 1984 година – балкански шампион за мъже. Дългогодишен капитан на националния отбор, обявяван неколкократно за най-добър баскетболист на България.  Цветан Антов е майстор на спорта, а като капитан на „Спартак“ (Плевен) и „Плама“ (Плевен)  има водеща роля за победи на отбора над тимовете на „Партизан“ (Белград), „Реал“ (Мадрид) и други. 

Илиян Йончев е роден на 11.03.1976 г. в Плевен, завършва “Езиковата” гимназия в родния си град, след което се дипломира в СУ„ Климент Охридски”, със специалност право и специализации по „правораздаване” и „международно право и международни отношения”. Има магистратура по здравен мениджмънт от МУ Плевен. От 2005-та година работи в МУ-Плевен, като в момента е ръководител „Секретариат, европейски програми и проекти”. Два мандата е общински съветник, областен управител на област Плевен за периода 06.2013-08.2014 г. и три мандата заместник председател на Общинската организация на БСП-Плевен. Президент на Ротари клуб Плевен Центрум  2016-2017. Владее четири езика.