Политолог: Слави Трифонов ще вземе гласовете на Марешки и бившите "Обединени патриоти"

Според Димитър Ганев Слави Трифонов ще се опита да консолидира протестния вот

Всяко различно позициониране на Слави Трифонов, освен като проевропеец, би му нанесло имиджови щети. Това каза политологът Димитър Ганев в интервю за ДЕБАТИ.бг.

"Не трябва да забравяме, че в България все още ЕС се ползва с голямо доверие. Показвали сме това в множество проучвания на „Тренд”, относно нагласите към ЕС и проатлантическата ориентация на България. В този смисъл, всяко едно друго позициониране по тази тема, би нанесла на Слави Трифонов имиджови щети”, каза той.

Ганев коментира и останалите моменти в декларацията на Слави Трифонов за учредяването на партията му "Няма такава държава", която беше публикувана тази седмица.

"Другите неща в декларацията също са логични, като се има предвид, че именно г-н Трифонов, в последните няколко години, се занимава с темата за засилване на прякото гражданско участие, чрез референдуми. Виждаме, че в декларацията му фигурират неща като пряк избор на главен прокурор, на местни управители на районните полицейски управления. Съвсем различен е въпросът до колко това са ефективни способи за управление, но със сигурност, за сметка на това, се ползват с голяма обществена подкрепа”, посочва политологът.

Според него Слави Трифонов ще се опита да консолидира протестния вот.

"Тоест, най-големи потърпевши вероятно ще бъдат Веселин Марешки, ВМРО и бившите "Обединени патриоти". Оттук нататък въпросът е колко ще успее да вземе от ГЕРБ и БСП. Все още е твърде рано да говорим за някакъв електорален потенциал”, посочва Ганев.