Директорът на БАБХ: Живи прасета не са погребвани!

Илиев обяви, че твърденията за екокатастрофа заради загробването на хиляди трупове на животни по поречието на Дунав, са безпочвени

Ако има едно болно животно, всички свине във фермата се унищожават. Това обяви пред БТВ директорът на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) Дамян Илиев по повод протестите срещу евтаназирането на всички животни във фермата в Голямо Враново, Русенско.

"Безусловно е доказано, че има вирус в този комплекс. Нашите ферми не са технологично разделени, за да не влезе заразата навсякъде. Това  би било хазарт”, коментира още директорът на БАБХ.

Според Илиев големият проблем е в отказа да се помогне на компетентните органи да се изпълняват предписанията, които следват правилата на Световната здравна организация (СЗО).

Той даде пример със село Зидарово, Бургаска област, където стопанин е скрил прасетата си вкъщи по време на евтаназията на домашните прасета. После животните са открити и кметът решил да ги евтаназира и погребе без нужните предпазни мерки.

"Нещата се случват по нашенски", констатира директорът на БАБХ.

Относно загробването той е категоричен, че живи прасета не са погребвани.

"Вероятно на снимките става въпрос за тремор, също видях и снимки, които не са от България“, уточни той.

Илиев обяви, че твърденията за екокатастрофа заради загробването на хиляди трупове на животни по поречието на Дунав, са безпочвени.

"Имаме 3 инсинератора, които покриват цялата страна, не зная колко струва издръжката им. Те не могат да бъдат използвани за изгаряне на евтаназираните прасета от големите ферми, защото ще ни трябва един месец, а до тогава болните животни ще започнат да се разлагат в стопанствата“, обясни Илиев.

Убиването на свинете със сух лед и покриване с пяна е по европейски регламент.

"Най-вероятно за Видинско също ще се потвърди наличие на заразата“, прогнозира Илиев.