Евтаназират всички домашни прасета в няколко плевенски села заради африканска чума

Мисия

03-07-2019, 17:33

Снимка:

Областна администрация

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Констатирани са случаи на африканска чума по свинете в Плевенско!

Извънредно заседание на областната епизоотична комисия се проведе днесв заседателната зала на Областна администрация

Констатирани са случаи на африканска чума по свинете в лично стопанство село Жернов, община Никопол. Сигналът е подаден в ОДБХ на втори юли. Взетите проби са дали положителен резултат за наличие на Африканска чума по свинете. Това бе поводът областният управител Мирослав Петров да свика спешно извънредно заседание на областната епизоотична комисия.

"Крисизната ситуация налага предприемането на спешни мерки за ограничаване разпространение на заболяването”, каза областният управител Мирослав Петров. "Определена е три километрова зона, в която попадат четири селища - Жернов, Муселиево, Въбел и Евлогиево, където още утре ще бъдат евтаназирани всички домашни прасета. В Жернов те са 22 на брой, като 12 от тях са у собственика, който е сигнализирал за смъртните случаи.”, каза д-р Иван Йорданов – директор на ОДБХ - Плевен. След умъртвяване на прасетата в 3 километровата зона, те ще бъдат загробени без да бъдат транспортирани, за да се ограничи възможността за разпространение на заразата. Терените, които трябва да подготвят още днес кметовете на населените места, където ще се извършва ефтаназията на животните, трябва да са извън вододайната зона, посочиха изрично от ОДБХ – Плевен. Дворовете ще бъдат третирани с дезинфекционни препарати, както и местата където ще бъдат загробени ефтаназираните животни, допълниха от областната дирекция по безопасност на храните.

Наред с това със съдействието на полицията ще бъде ограничено транспортирането на прасета в и извън определената трикилометрова зона.

"В следващите дни ще бъде извършено пробонабиране в зоната от 10 км. от огнището от всички домашни прасета. В тази зона попадат следните населени места от община Никопол – Никопол, Асеново, Дебово, Любеново, Драгаш войвода и Черквица, както и четири населени места от община Гулянци – Гулянци, Сомовит, Долни Вит и Милковица. На база на резултатите ще се определят и по-нататъшните мерки”, уточни д-р Йорданов. "Държа да отбележа, че няма опасност за здравето на хората. Мерките се предприемат да не се допусне разпространение на заболяването в други населени места на област Плевен. Ще бъдат приложени и конкретни мероприятия и по отношение на лова на диви прасета, но тук вече отношение имат от Горско стопанство.”, каза д-р Йорданов.