Бум на змии в Плевен - как да реагираме?

При установяване наличието на змия - незабавно подайте сигнал на тел. 112

Зачестиха сигналите за поява на змии в Плевен. Гражданите масово се оплакват от срещи с влечуги по кварталите и недоволстват, че градът е заприличал на джунгла.

Как да постъпите, ако видите змия?

В градска среда се срещат най-често змии от семейство смокообразни, които не са опасни за човека и са с дължина 60-200 см, това зависи от вида им. Отровните змии в България са два вида – пепелянка и усойница, като и двата са дълги максимум 50-60 см.

Всички видове от семейство смокообразни са включени в Приложение 3 към Закона за биологичното разнообразие и са защитени от закона. Чл. 38 от закона гласи: Забранява се улавяне, убиване, пренасяне, излагане на публични места, търговия и др. на защитени животински видове/. За нарушения от физически лица е предвидена глоба от 200 до 5 000 лв., а на юридическите лица се налага санкция от  5 000 до 10 000 лв.

При установяване наличието на змия - незабавно подайте сигнал на тел. 112.

При ухапване от змия е необходимо да се обърнете към най-близката неотложна помощ, за преценка общото състояние на организма и алергичната му реакция, но вероятността от летален край е минимална, ако човек няма съпътстващи заболявания