Наградиха приятели на Държавен архив - Кюстендил /снимки/

Показаха оригинални архивни документи на Читалище "Братство“

По случай Международния ден на архивите Отдел „Държавен архив“ - Кюстендил връчи грамоти на номинираните в категориите „Читател за 2018 г.“, „Дарител за 2018 г.“ и „Приятел на архива за 2018 г.“.
С най-много посещения за „Читател на 2018 г.“ е наградена Светла Александрова-Анева. От 2009 г. тя е уредник в Художествена галерия „Владимир Димитров - Майстора“ в Кюстендил. Представя творчеството на Майстора и други кюстендилски художници в редица изложби и публикации.
Дарител на 2018 г. е Никола Кадийски за предоставените от него документи от личен произход, отразяващи дейността му в сферата на просветата, профсъюзната дейност, краезнание и култура. Те са регистрирани като самостоятелен архивен фонд.
Приятел на архива за 2018 г. е Стефан Христов, който като създател и администратор на фейсбук групата „Стари снимки от Кюстендил“ популяризира снимки, статии и информации от фейсбук страницата на Държавен архив - Кюстендил.
Всеки от тях получи и календар на Държавна агенция „Архиви“.
На събитието присъстваха ученици от Езикова гимназия „Д-р Петър Берон“ – Кюстендил, придружени от педагогическия съветник Елеонора Христова. Учениците се запознаха с реда за ползване на документи в читалнята, с личен и учрежденски фонд, както и с информационната система на държавните архиви.
Освен това бяха експонирани оригинални архивни документи на Читалище „Братство“ -  Кюстендил във връзка със 150-годишнината от създаването му, които предизвикаха голям интерес.