Белене е в трепетно очакване на папа Франциск

Беленчани са най-голямата група от Северна България, която ще се включи в събитията по време на посещението на папата у нас.

Белене приема католицизма през средните векове, за да се спаси от турските зверства. Днес вярата в тази малка общност е жива. Хората там вече месец се подготвят за своята среща с главата на римокатолическата църква папа Франциск, съобщава bgonair.bg.  

"Очакваме с радост това посещение на папа Франциск в България. Надявам се да гледа и към брега на Дунав, защото той ни говори за перифериите, трябва да отиваме към перифериите, при най-бедните, а за съжаление България е периферия на Европа и Белене е периферия на България, затова го очакваме", сподели пред Bulgaria ON AIR отец Паоло Кортези, свещеник в гр. Белене.

Беленчани до последно тайно се надявали папата да посети и тяхната общност. 

200 души поемат на път към София и Раковски в края на тази седмица. Беленчани са най-голямата група от Северна България, която ще се включи в събитията по време на посещението на папата у нас.

Молитвата за мир, написана специално за посещението на папа Франциск, вече е час от всекидневието на беленчани. Звучи и по радиоточката на близкото село Ореш.