Седмокласници засадиха розови храсти в двора на СУ “Иван Вазов” - Плевен

Учениците обещаха да се грижат за цветята, за да създават красота и уют в своето училище

Учениците от 7е клас засадиха розови храсти в двора на Средно училище "Иван Вазов", за да отпразнуват Деня на Земята. Той се отбелязва за първи път в България на 14 декември 1930 г. по инициатива на тогавашния министър на Земеделието и държавните имоти Григор Василев. Инициативата се радва на широката подкрепа на други министри на земеделието от цяла Европа. Празникът дава повод на организаторите да поемат инициативата за установяване Международен ден на Земята. Тази идея намира силна подкрепа от председателя на Международния Земеделски Институт в Рим – г-н Де Микелис. Денят, който е бил предложен, е 21 март. Денят има и астрономическа стойност и може да задоволи всички изисквания на страните от Северното и Южното полукълбо на Земята. За първи път Денят на Земята се отбелязва официално на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. Милиони североамериканци участват в демонстрация и настояват политици, държавници и бизнесмени да включат в своите приоритети опазването на околната среда. През 1990 г. празникът на нашата планета е обявен за международен, като България се включва в отбелязването му през 1993 г. Целта е да се обединят хората на планетата в защита на околната среда.

Засадените растения  са розови храсти, избрани заради своята символика. Според легендата първият розов храст пониква едновременно с рождението на Венера от водата. Капка нектар, питие на боговете, паднало върху храста и дало живот на първия розов цвят. Съгласно легендата първоначално розата била бяла, но когато един път Венера се затичала да помогне на заплашения от Марс – Адонис, тя се убола на розовия храст и капка от кръвта й боядисала цветовете червени.

Розовия храст символизира превъплъщението. Магарето Апулей възвърнало човешкия си образ, след като погълнало един ален розов  венец, даден му от първосвещеника Изис.

Учениците от 7-е клас обещаха да се грижат за цветята, за да създават красота и уют в своето училище.