КЕВР няма да приеме драстично увеличение на цените на електроенергията

Увеличението от 1 юли ще бъде в рамките на настоящата инфлация - т.е между 3,5 и 3,6 процентa

Комисията за енергийно и водно регулиране няма да приеме драстично увеличение на цените на електроенергията, заяви шефа на регулатора Иван Иванов. Той прогнозира, че увеличението от 1 юли ще бъде в рамките на настоящата инфлация - т.е между 3,5 и 3,6 процента, предаде БНТ.

Вчера от електроразпределителните дружества поискаха увеличение на цените. Над 51% скок на нощната тарифа за битовите потребители , а за дневната - близо 11% предлага ЧЕЗ. От ЕВН предлагат увеличение на дневната тарифа с 4,6 % и с над 8 на сто за нощната. От "Енерго Про" предлагат поскъпване на нощния ток за домакинствата с близо 5% и с над 2 за дневната енергия.

"През последните 4 години КЕВР неизменно се стреми да намери баланс между интересите на производителите, за да не изпаднат във финансова несъстоятелност и същото време интересите на потребителите на ел. енергия, които не трябва да бъдат подлагани на сериозни изменения на цените. В резултат на което ние винаги се стремим да достигнем до изменение на цените, които са около годишната инфлация", каза Иван Иванов, председател на КЕВР.