Стартират проверки за предлаганите на пазара яйца, козунаци и агнешко

Потребителите ще могат да различат произхода на месото със специална маркировка

Започват проверки преди Великден и Гергьовден. Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще извършва проверките в цялата страна до 6 май, включително. Инспектори ще проверяват обекти за производство и търговия с агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци и др., както и на боите за яйца. Проверки ще има и в заведенията.

Тази година потребителите ще могат ясно да различат и какво месо купуват – българско или вносно. За целта е въведена маркировка в два цвята. Месото, което е произведено в България, ще бъде маркирано със син цвят. Месо, което е с различен произход, ще бъде маркирано в червен цвят. Предвиждат се извънредни проверки и на пазарите на живи животни.

Целта на извънредните тематични проверки е да се осигури безопасност на предлаганите храни, да се гарантира сигурността и здравето на потребителите при увеличеното търсене и предлагане на определени стоки и хранителни продукти по време на празниците Великден и Гергьовден, както и да се предотврати всеки опит за злоупотреби от недобросъвестни производители и търговци, собственици на заведения, за да могат потребителите спокойно да посрещнат празничните дни.