14 години без незабравимия Емил Димитров (Видео)

Даде от себе си всичко и днес знаем, че не е живял напразно

Преди 14 години на днешния ден издъхна идолът на няколко поколения българи – естрадният певец Емил Димитров. На 30 март 2005 г. медиите съобщават: "Емил Димитров ни напусна". България се разделя с един от най-обичаните си изпълнители... Великият естраден изпълнител обаче остава завинаги в сърцата на хората чрез своите песни.

През 1970 излиза един от най-големите му хитове "Моя страна, моя България", който по-късно става песен на столетието. Общо за целия си живот издава близо 30 албума, като 55 милиона копия са продадени само в Русия. Емил Димитров е известен във Франция, запознава се с Шарл Азнавур и Далида. Песента "Моя страна, моя България“ под названието "Моника“ е записана и става хит на френски, немски, италиански, испански. Водещи европейски звукозаписни компании сключват договори за записване и издаване на негови песни през 70-те години. Пее заедно, на една сцена, с Джани Моранди, Рики е Повери, Йосиф Кобзон и Алла Пугачова. Във Франция го очаква блестяща кариера, но той се завръща обратно в България.

В репертоара му остават над 400 композиции, 280 от които са авторски: „Арлекино“ (дала старт на кариерата на Алла Пугачова), "Джулия", "Ако си дал“, "Сбогом, Мария", "Ела в София“, "Песен за моята майка“, "Моряшко сбогом“, "Нашият сигнал“ и много други вече са не просто шлагери, а част от българската идентичност. Емил Димитров даде от себе си всичко на българската култура и духовност, а днес знаем, че не е живял напразно.

Удостоен е със званието "Заслужил артист" от 1970-та. След това става почетен гражданин на Плевен и на София. През 2000 г. е отличен с годишната награда на "Арт-Рок център" за цялостен принос към българската музика в раздела поп-музика. В същата година става носител и на орден "Стара планина" първа степен.