Цецка Цачева след оставката: Така се носи отговорност!

Премиерът Бойко Борисов прие оставката

"Така се носи отговорност според мен!“. По този начин Цецка Цачева коментира пред журналисти в Стара Загора подадената от нея оставка, съобщава tribune.bg. По-рано днес стана ясно, че правосъдната министърка е поискала да бъде освободена от поста след разговор с министър-председателя. Натиск не е имало, а отношенията ѝ с премиера са коректни, категорична е тя.

„Знаете, че вчера еднолично сезирах компетентните институции с искане да бъдат извършени проверки по отношение на придобитото от мен имущество. Това означава, че нямам никакви притеснения за извършени нарушения. Не съм в никакви връзки с фирмата-продавач, нито пък може да се говори за злоупотреба с власт“, категорична е тя.

Цачева обясни, че още във вчерашния ден, когато информирала премиера за проверките, е изразила готовност да сдаде поста начело на правосъдното министерство.

„Беше коректно да го изчакам да се завърне от Брюксел. Тази сутрин в неговия кабинет спокойно обясних за пореден път и на него при какви условия и как съм сключила сделката. Моето убеждение е, че докато вървят проверките не е редно да изпълнявам функцията си на министър на правосъдието“, разказа тя.

Юристката подчерта, че оставката ѝ е личен акт и вярва, че и назад във времето е доказвала умението си да носи персонална отговорност.

„Поех отговорността за загубата на президентските избори еднолично. И това се доказа и на последвалите парламентарни избори, на които ГЕРБ спечели и стана мандатоносител. Не желая по никакъв начин името ми да тежи на премиера Борисов в тази предизборна кампания. Смятам, че решението ми е правилно. То е споделено и от министър-председателя“, категорична е Цачева.

Министър-председателят Бойко Борисов е приел подадената оставка, потвърдиха и от правителствената информационна служба.