От 2021 г. спираме да местим стрелките на часовника

Toва заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел

"От 2021 г спираме да местим стрелките на часовника. Мнозинството от българските и европейските граждани ясно казаха, че смяната на времето с един час напред и назад им влияе отрицателно, следователно евродепутатите се обединихме зад гражданите и поискахме това въртене на часовника да спре от 2021 г.“, коментира евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел по повод гласуването на позицията на Европейския парламент по темата, съобщават от ГЕРБ.

"Искаме тази крачка към хармонизирано време да бъде възможно най-безопасна, както за гражданите, така и за вътрешния пазар“, допълни Майдел.

По думите ѝ е било положително одобрението на транспортната комисия за създаването на координационен механизъм, с който държавите да синхронизират времето. "Този механизъм беше предложен от Комисията по вътрешен пазар, в която бях докладчик за групата на ЕНП“, обясни Ева Майдел.

"Ясно е, че ако преди време аргументите за въвеждането на зимно и лятно часово време са били най-вече заради икономии на електроенергия, то днес тези икономии са незначителни, взимайки предвид технологиите на всички електроуреди за намаляване на консумацията на енергия“, добави тя.

Директивата на ЕК, дойде в отговор на широка обществена консултация, в която над 90% от гражданите казаха, че не желаят местенето на стрелките.