7 месеца отсрочка за новите касови апарати

Това обяви министърът на финансите Владислав Горанов след среща при премиера Борисов с представители на бизнеса

Прилагането на наредбата за новите касови апарати се отлага със 7 месеца. Това обяви министърът на финансите Владислав Горанов след среща при премиера Бойко Борисов с представители на бизнеса. 

"Ще търсим решение с бизнеса за прилагане на наредбата. Реалното отчитане на оборотите трябва да бъде решено и процесите да бъдат изсветлени. Голяма част от оборотите се крият и това е целта на изменението на Наредба Н -18“, заяви Горанов.

Според наредбата търговците трябва да се оборудват с нови касови апарати или да сменят софтуера на старите, за да се отчитат продажбите им в реално време, а не както е сега  - да се прави отчет само веднъж месечно. Целта на тази промяна е именно борбата със сивата икономика.

Бизнесът подкрепя идеята за новата система и ще работи за нейното въвеждане, стана ясно след срещата.

„Нашите членове работят в бялата икономика и генерирането на субекти от сивата икономика ни прави неконкурентоспособни. Голяма част от притесненията на камарата бяха чути и си казахме при премиера, че тези 7 месеца до влизането в сила на наредбата не трябва да изтекат просто така, а да направим необходимото и двете страни Наредба Н-18 да бъде една модерна, регламентираща фискалните процеси“, заяви председателят на БСК Радосвет Радев.

Финансовият министър бе и категоричен, че измененията в наредбата няма да бъдат оттеглени, тъй като има огромни опити за злоупотреба с оборотите.