Изправят пред съда петима мъже заради иманярство край Петърница

Делото влиза в съда утре

Днес, 22 януари, състав на Плевенски окръжен съд ще разгледа дело, образувано по обвинителен акт на Окръжна прокуратура - Плевен, против петима мъже, обвинени в иманярство.

Обвинението срещу Милен Х , Цочо Ц., Николай М., Петър Р. и  Мирослав А. е за това, че на 04.08.2016 г. в землището на с. Петърница, обл. Плевен, в местността „Селището“ (паметник на културата с местно значение), без съответно разрешение и в нарушение на  Закона за културното наследство  са търсили археологически обекти, като при извършване на деянието са използвани специални технически средства –металдетектори, трактор и лек автомобил. Престъпление по чл. 277а,  вр. чл. 20 от НК.

Милен Х., Мирослав А., Николай М., Цочо Ц. са обвинени и за това  че по същото време и място противозаконно е държали  оръдие – металотърсачи, за който знаели, че са предназначени за търсене на археологически обекти. Престъпление по чл. 277а, ал. 7 от НК.

Николай М. е обвиняем и за това, че в лек автомобил „Субаро“ държал повече от три археологически обекта, които в нарушение на закона за културно наследство и Наредба за реда за извършване на идентификация и водене на регистъра за движими културни ценности не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред, общо 32 археологически обекти на стойност 430 лв. /обеци, фрагменти от обеци, сферични копчета,  амулети,  апликации - късно средновековие/.  Престъпление по чл. 278 от НК.

По получен  сигнал за незаконните теренни проучвания и разкопки в землището на с.Петърница  служители в отдел  „Криминална полиция“ ГД“НП“ сектор „Престъпления против собствеността и културно исторически ценности“, извършили наблюдение на историческата местност „Селището ”, за която имали информация, че петимата обвиняеми ще търсят в земните й пластове  археологически обекти. При операцията служителите локализирали лицата, които извършвали незаконна дейност по търсене на културно исторически ценности, като единият от тях с трактор копаел дълбока бразда, а другите с металдетектори търсели в браздата културно исторически ценности.