Иван Вуцов за престоя си в Плевен: Там намерих пълна разруха

Легендата споделя в автобиографичната си книга, че не искал да поеме Спартак заради Пламен Гетов

Както вече писахме, големият български футболист и треньор Иван Вуцов почина на 79-годишна възраст. След завръщането от световното в Мексико през 1986 г. той поема Спартак (Плевен). В автобиографичната си книга "Истини за живота и футбола" Вуцов признава, че не искал да приема, защото отборът затъвал все повече. Завели го обаче при Стефан Нинов - плевенчанин и тогавашен кмет на София, и в крайна сметка се съгласил да застане начело на тима.

"Там намерих пълна разруха. Базата беше запусната. Звездата на отбора беше Пламен Гетов. Той обаче беше опериран по онова време и не играеше. Иначе заради него много-много не ми се ходеше, знаейки, че ще трябва да се съобразявам с капризите му. Организационно и професионално положението беше ужас, но имаше един доктор, който според мен едва ли беше свързан истински с медицината. Като даваше хапчета на играчите, цигарата му беше в устата и пепелта се сипеше в шепата при лекарствата", разказва Вуцата в книгата си.

"Условията бяха наистина мизерни. Пълна разруха в съблекалните - не искам и да си спомням, Зала нямаше, а Плевен е градът с една от най-ниските температури през зимата. Имаше едно салонче, но толкова малко, че нищо не можеше там да се направи. Даже балон нямаше", споделя Вуцов.

Парадоксалното е, че тогава Спартак стига до финал за Купата на Съветската армия - губи от Витоша с 0:3, а в същото време се бори да не изпадне в първенството. През цялото време Вуцов бил обзет от черни мисли да си ходи, тъй като не виждал как ще се спаси Спартак. В крайна сметка тимът не изпада, но малко след това Вуцов напуска и поема Хайдук (Сплит).