Нова спецоперация срещу контрабандния тютюн в Плевен

По случаите са образувани досъдебни производства

В хода на проведена вчера специализирана полицейска операция по противодействие на разпространението на акцизни стоки без бандерол служители от ОДМВР – Плевен са иззели 8.860 кг насипен тютюн. Около 08:30 часа на улица „Българска авиация“ в областния град служители на Второ РУ – Плевен и сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ проверяват лек автомобил „Опел Вектра“, управляван от 40-годишен от Плевен. В автомобила са установени две полиетиленови чанти с нарязана жълто-кафява листна маса, наподобяваща по вид цвят и мирис на тютюн, с общо тегло около 6 кг. Пътниците – 57-годишна и 24-годишна, жителки на село Буковлък, са заявили, че нередовната стока е тяхна. Предали тютюна с протокол за доброволно предаване.

В рамките на акцията около 09:30 часа на същото място бил спрян за проверка друг лек автомобил „Опел Вектра“, управляван от 35-годишен от село буковлък. Пасажерът - 67-годишна също жителка на село Буковлък държала в себе си черен полиетиленов плик, съдържащ суха, нарязана жълто-кафява листна маса, наподобяваща по вид, цвят и мирис на тютюн с тегло около 0,860 кг. Тютюневите изделия са иззети с протокол, като предстои съставяне на акт по Закона за акцизите и данъчните складове. По случаите е уведомен прокурор в РП - Плевен и са образувани досъдебни производства за престъпление по чл. 234, ал.1 от НК. Работата продължава разследващ полицай.

В 10:20 часа на територията на кооперативен пазар в Плевен в контейнер за смет служители на Второ РУ-Плевен намират три черни полиетиленови плика с насипен тютюн с общо тегло 2,000 кг. /два килограма /. За намереното количество е съставен констативен протокол.

По случаите са образувани досъдебни производства.