Красимир Вълчев: На практика няма промяна при матурата след 7 клас

Между 60 и 70 000 са рисковите ученици у нас, каза министърът

12 000 деца са напуснали образователната система, 8000 от тях са заминали в чужбина. Броят на рисковите деца, които констатираме, е между 60 и 70 000. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред bTV. По думите му при 2,5%-3% от учениците, които отпадат, причината са ранните бракове.

Министър Вълчев коментира и заплатите на учителите. Учителска заплата ще е близо 1300 лв., а минималната – 920 лв. Средното „чисто” възнаграждение ще е близо 1100 лв. Тези, които получават 920 лева и са току-що постъпили учители, нямат добавка за прослужено време, ще вземат около 800 лв. „чисто”, каза министърът.

Тази година след увеличението за първи път средната учителска заплата ще бъде над средната за страната от години, десетилетия дори, отчете Вълчев.

Традиционно има недостиг на учители по чужди езици и информатика, задълбочава се недостигът по математика и физика. Затова ще стартираме нова национална програма, с която ще финансираме обучението за придобиване на учителска правоспособност от лица, завършили висше образование в други сектори, допълни министърът. В момента се прави информационна система, която ще срещне търсенето и предлагането и ще картографира недостига на педагогически специалисти.

Министърът разясни и въпроса около матурата след 7 клас. На практика няма промяна при матурата. Изпитът ще бъде в две части, а не с два модула. Ако някой ученик реши, може да не участва във втората част, уточни министърът.

„Разликата е, че оценката ще бъде една. Всяко участие във втората част ще даде допълнителна възможност на ученика да кандидатства в повече училища”, посочи Вълчев.

„Първата част ще са 25 задачи, а втората част – преразказ. Запазва се продължителността и форматът на изпита. Той ще бъде върху материала само от 7 клас”, допълни Вълчев.