Вариант за общините – поемат издръжката на пътен участък, освобождават го от винетка

Това стана ясно на среща в МС на премиера Бойко Борисов с АПИ, регионалното министерство и кметове

Компромисен вариант – общините ще имат право да избират дали живеещите извън рамките на града хора ще плащат винетка. Това стана ясно на среща в Министерски съвет на премиера Бойко Борисов с АПИ, регионалното министерство и кметове, съобщава tribune.bg.

„Тези общини, които искат, имат желание и финансови възможности. Благодаря за разбирането. Дали са 2 или 3 седмици няма значение. Въпросът е дали да се вземе като решение. Има разделение на властите, демократично, въпросът е да ни уведомите. София е поискала Северната скоростна тангента. Уведомяват ни, предоставяме я за поддържане на съответната община и не се налага такса за движение по нея“, заяви на кметовете Борисов.

„Законово републиканската пътна мрежа е платена, но в последните дни се появиха искания от някои общини участъци да бъдат освободени от такса. Премиерът предложи ако дадена община иска определен участък да е освободен от такса, то да гласува Общинският съвет и да подаде искане към нас и общината да поеме поддръжката“. Това съобщи на брифинг след срещата регионалният министър Петя Аврамова.

И досега Законът за държавната и общинската собственост го е разрешавал и има десетки общини, които и преди са процедирали именно така.

„Няколко общини искат, до няколко седмици ще уведомим премиера, въпросът е дали е удачно в момента или да се изчака дебата за Бюджет 2019, когато ще има промени по отношение на финансирането на общините“, заяви великотърновският кмет Даниел Панов.

Варненци бяха едни от първите, които обявиха, че искат да бъдат освободени от винетна такса в определени участъци.

„Смятам, че е справедливо решение, ще предложа на общинския съвет. Вярвам, че решението ще е в полза на варненци“, обяви кметът на общината Иван Портних.

Интерес има и от страна на Пловдив за пътя към Асеновград.