Кметът Тотев получи отличие за европейски принос на Пловдив

В категорията „Културно-историческа атракция“ победител бе императорската гробница в могилата "Малтепе“

Пловдив получи отличието „Европейски принос“ по време на годишните награди „Чудесата на България“, организирани от вестник „Стандарт“. Призът беше връчен на кмета Иван Тотев от Пийт Джаспърт, вицепрезидент на културна организация „Европа Ностра“. Градът под тепетата беше отличен поради факта, че през 2019 година ще бъде Европейска столица на културата.

За да уважи събитието, лично присъства председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, като връчи наградата „Археолог на годината“ на доц. д-р Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей.

„Пловдив и България са в сърцето на културното наследство на Европа и са в основата на нейните приоритети. Културното наследство е уникален ресурс за едно общество. То свързва хората, гради мостове, създава общности. От векове Пловдив е пресечна точка на различни култури и империи“, заяви Пийт Джаспърт.

„Пловдив не само, че ще бъде Европейска столица на културата, но ще имаме възможност да покажем повече от българската култура на света. Това е едно признание за всичко, което се случва в Пловдив,“ заяви кметът Иван Тотев. Той отбеляза, че града кандидатства за включване в семейството на световното културно-историческо наследство на Юнеско с мозайките, които са запазени в Малката, Голямата базилики и сграда „Ейрене“.

„Може би в България няма друга община като Пловдив, която да отделя толкова средства за провеждане на археологически прочувания и разкриване на нови такива. Средствата са над 20 милиона лева на година“, посочи още кметът.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева изрази своето задоволство, че наградите се провеждат в Пловдив.

„Тук ще идват много туристи, които ще намират красотата, духовността и културата. Това, което имаме като културно наследство трябва да го рекламираме и да бъдем посланиците на нашето културно-историческо наследство и да намери своето място в европейската съкровищница“, заключи тя.

В категорията „Културно-историческа атракция“ победител бе императорската гробница в могилата „Малтепе“. Разкопките на обекта се реализират с финансовата подкрепа на Община Пловдив.

Народни представители, кметове на райони, общински съветници, областният управител Здравко Димитров също присъстваха на тържественото събитие, което се проведе в Малката базилика.