Младежки организации от Русия се включиха в тържествата за 141 г. от Освобождението на Плевен

Председателят на АБВ Румен Петков откри младежката конференция и приветства гостите

АБВ-Младежи покани младежките организации на Единна Русия - Млада гвардия, „Двуглав орел” и Младежкия парламент на Русия да участват в честванията по случай 141 г. от Освобождението на Плевен. Техни представители се включиха в официалните тържества по случай годишнината и бяха посрещнати от председателя на АБВ-Плевен Цветан Антов. Посланикът на Русия в България Н. Пр. Анатолий Макаров бе сред официалните гости в Плевен.

Програмата на младежите включваше още откриване на изложба, посветена на 140 г. от Освобождението на България, както и конференция на тема „Българо-руските отношения: вчера, днес и утре”. Двете мероприятия се проведоха в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” със съдействието на директора на музея – г-жа Емилия Зорнишка. Мястото на провеждане – Мъртвата долина, е знаково и играе незаменима роля в Освобождението на България, поради тази причина младежите избраха да бъдат именно там.

Председателят на АБВ Румен Петков откри младежката конференция и приветства гостите. От руска страна участие в нея взеха: Елисавета Игоревна, член на младежкия парламент на Русия и посланик на добра воля, Динар Бариев, член на Координационния съвет на МГЕР и председател на Млада гвардия Татарстан и Николай Владиславович, ръководител на младежката организация „Двуглав орел” в Москва. Съвместно с представители на АБВ-Младежи те обсъдиха темите за съхранението на паметта, културното взаимодействие и перспективите за развитие на отношения между България и Русия. Участниците се обединиха около необходимостта младите хора да участват по-активно в политиката, включително и на международно ниво, тъй като именно младите хора са носители на промяна, а в момента в сферата на международните отношения повече от всякога са необходими мирна и разумна политика и повече диалог. По време на дискусията възникна идеята за организиране на Черноморски младежки форум.

Официални гости на форума бяха представителите на Россътрудничество в България – Наталия Киктенко, Коста Пеев и Мария Боровика, които заявиха готовност за подкрепа на бъдещите младежки международни мероприятия.