Избрани Новини
Рибата - вкусна за похапване и полезна за здравето на тялото ни
06-12-2018, 06:55
Снимка:ИАРА
Автор:plevenutre.bg
Още по Темата:Онколози садят дръвчета в инициативата „Здравето на природата е твоето здраве“
Започва Националният ученически конкурс "Посланици на здравето”
Препоръчително е да се консумира риба поне два пъти в седмицата
Рибата е една от храните, които освен вкусни, са и изключително полезни. В месото на рибата се съдържат важни и незаменими аминокиселини, като фенилаланин, лизин и много др. Тъй като те не се синтезират от организма, е необходимо допълнително да се приемат чрез храната. Рибата е богата на белтъци, които в състава си съдържат незаменимите аминокиселини и бързо се усвояват от организма. Рибата е ценен източник на омега 3 мастни киселини. Рибното месо е бедно на холестерол и наситени мастни киселини.
Освен полезните и важни киселини, месото на рибата съдържа много минерални вещества, като фосфор, калций, йод, флуор (които рядко са в състава на повечето храни). В някои риби, като рибата меч, скумрията и мидите, има наличие на живак, който не е хубаво да бъде в големи количества в организма, защото има ефекта на токсините за клетките на тялото ни. Консумирането на тези няколко представители на морския свят трябва да се ограничава и да не се прекалява с тях, за да не се наслагва живак в организма.
Освен високото съдържание на ненаситени и незаменими аминокиселини и минерални вещества, рибата съдържа и много витамини като витамин А, витамин Б1, витамин Б12, витамин Е и други, от които организмът ни има нужда, за да функционира и работи правилно. Рибното меню е от изключително голямо значение за повишаване на имунитета, помага за регулиране на стомашно-чревната функция, балансира ендокринната система и влияе благотворно върху нервната система.
Препоръчително е да се консумира риба поне два пъти в седмицата.