Полицаи от Плевен и Пордим разбиха престъпна група

Полицейските действия са проведени под наблюдението на районен прокурор

На 20 октомври в 4 часа в РУ - Пордим е постъпил сигнал за разбит магазин в град Пордим. При огледа на местопроизшествието е установено, че с техническо средство е взломен прозорец от ПВЦ дограма на магазина. Проникнато е в търговския обект и са откраднати около 600 кутии с цигари от различни марки и сумата от около 200  лв. оборотни пари. Щетите са в процес на изясняване.

На 9 ноември е проведена специализирана операция от служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“при ОД МВР - Плевен, специализирани полицейски сили, отдел "Разследване" и служители на РУ – Пордим. 

В хода на акцията са извършени претърсвания в село Пелишат и в село Опанец. В дома на 18-годишен и 38-годишен в село Пелишат са намерени и иззети различни марки цигари, всичките с валиден акцизен български бандерол. Открит е и преправен газов пистолет марка "Екол" със заличени номера с боен патрон 9/18 мм. поставен в цевта му и един патрон 9/18 мм. поставен в пълнителя. В имота на 22-годишен в село Опанец са установени високорискови наркотични вещества - 100 грама марихуана и 70 грама амфетамин, което е видно от извършената физико - химическа експертиза. Като веществени доказателства са иззети и част от дрехи и маратонки на мъжете.

Тримата са привлечени и разпитани в качеството им на обвиняеми за престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 3, във връзка с чл. 194, ал. 1, връзка с чл. 20, ал. 2, връзка с ал. 1 от НК. 38-годишният и 22-годишният са приведени в ОЗ "Следствен арест"- гр. Плевен с постановление на прокурор за срок до 72 часа, а на 18-годишният е наложена мярка парична гаранция в размер на 1000 лева. Полицейските действия са проведени под наблюдението на районен прокурор. Работата по изясняване на съпричастността и документирането на престъплението продължава работа разследващ полицай.