Представиха програмата, посветена на Годината на европейското културно наследство

"Представяйки културата на Франция, ние представяме сърцето на Европа", каза областният управител

"С финансовата подкрепа на Комуникационната стратегия на Република България за ЕС – 2018 година и в партньорство с ДКТ "Иван Радоев", НУИ "Панайот Пипков" и читалище Лик – Плевен успяхме да организираме наистина стойностни, мащабни културни събития, които са възможност за представянето на няколко аспекта от културата на Франция. Поводът за тази поредица инициативи е Годината на европейското културно наследство". Това обяви на пресконференция областният управител Мирослав Петров. На срещата присъстваха Васил Василев – директор на ДКТ "Иван Радоев", Николай Михайлов – заместник-директор на НУИ "Панайот Пипков" и Катя Божикова – председател на читалище "ЛИК" – Плевен.

Областният управител подчерта, че изборът на Франция далеч не е случаен. "Представяйки културата на Франция, ние представяме сърцето на Европа", каза областният управител, цитиран от пресцентъра на администрацията.

Началото ще бъде дадено на 24-ти ноември с лекция-дискусия върху водещи тенденции от френските текстове за театър под мотото "Въведение във френската драматургия". На 26-ти ноември от 19.00 часа при вход свободен за гражданите ще бъде представен спектакълът "Островът на робите" от Пиер дьо Мариво под режисурата на Васил Василев. "На този спектакъл очакваме да присъстват представители на Посолството на Република Франция, министри, народни представители от 15 МИР, представители на комисията по култура, на групата за приятелство с Франция в НС, колеги областни управители и т.н.", каза областният управител Мирослав Петров.

Събитията продължават с още един спектакъл – Бониг Бониг от Марк Камолети - отново под режисурата на Васил Василев. Постановката също ще бъде с вход свободен за гражданите и ще се състои на 27-ми ноември от 19.00 часа. "Искам да благодаря на областния управител за доверието.", каза директорът на плевенския театър Васил Василев. По думите му тези два спектакъла носят своята собствена биография. "Островът на робите" е текст, известен още от 17век, много популярен във Франция. А най-новото ни заглавие е "Боинг-боинг" - един спектакъл – емблема във Франция-най-играният спектакъл там. „Боинг-боинг” е символът, който донякъде измества дори Айфеловата кула. Това е емблемата на Париж в културен аспект. Това е мнението на театралните критици”, каза Василев. Той отбеляза още, че представянето на френските драматургични традиции се случва в годината на 100 годишния юбилей на ДКТ "Иван Радоев".

Мащабните културни събития, посветени на Годината на европейското културно наследство, представящи културата на Франция, продължават с Четвъртия международен фестивал на китарата в Плевен. Неговото официално откриване ще се състои на 28-ми ноември от 19.00ч. в читалище "Съгласие". Този великолепен фестивал се радва на огромен интерес и така в продължение на пет дни на плевенска сцена ще бъдат едни от най-популярните френски квартети китаристи. Публиката ще се наслади на изпълненията на френски дует от китара и флейта, преподаватели в една от най-известните парижки консерватории. "Изключително много благодаря за тази организация. За този елегантен начин, по който се обединява плевенската общественост в името на културата. Културното наследство не пази от един човек или една институция и фактът, че ние успяваме да покажем пред обществото, че можем да сме единни в тази кауза. Това е прекрасна инициатива и ние винаги ще подкрепяме бъдещи подобни начинания”, каза Николай Михайлов-заместник-директор на НУИ "П.Пипков". Той подчерта, че Международния фестивал по китарата се включва с два прекрасни концерта. Първият от тях съвпада с официалното откриване на фестивала на 28-ми ноември. Входът също е свободен чрез покани, които са достъпни в читалище "Съгласие". Централното събитие за фестивала е концертът на 29-ти ноември от 19.00 ч. отново, където великолепен френски китарен квартет, който за първи път е в България, ще зарадва публиката със своите виртуозни изпълнения. В програмата на фестивала са включени още майсторски класове, семинари, уъркшоп, презентация на лютиерски китари и разбира се конкурсна част, всички те с вход свободен за гражданите.

"Това всъщност е и целта на Европейската година на културното наследство – да се насърчи любопитството, интересът на повече хора да опознаят културното наследство на Европа и да усетят чувството на принадлежност към общо европейско пространство.”, обобщи областният управител Мирослав Петров.