Депутатите приеха увеличение на данъка на стари коли

С 95 гласа „за“, 3 „против“ и 31 „въздържали се“

С 95 гласа „за“, 3 „против“ и 31 „въздържали се“, НС прие на първо четене промените в Закона за корпоративно подоходно облагане/ЗКПО/.

Председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова обясни, че с промените се въвежда коренно различен начин за определяне на данъчната основа за данъка на МПС. Досегашният имуществен компонент, който се определя на база мощността на автомобила и неговото изхабяване се допълва с един екологичен компонент. В резултат за по-старите коли, който са с евро сертификати под Евро 3, ще имат утежнение в данъка за сметка на по-новите с евросертификати 5 и 6, съобщи tribune.bg.

По повод отрицателния вот на депутата от БСП Иван Иванов и позицията му, че промените в ЗКПО ще доведат до ново обедняване на българите, Менда Стоянова коментира, че за някои стари автомобили увеличението на данъка ще е с 5-6лв.

„Като общество е крайно време да решим дали искаме да се тровим от този въздух, дали да даваме повече и повече пари за здраве и дали да продължим да се превръщаме в пазар втора употреба на колите на Европа. Да толерираме това с данъчни закони, ми се струва неправилно“, обясни председателката на бюджетната комисия в парламента.

Във връзка с данъка на имотите Менда Стоянова поясни, че промените не са новост, а са част от усилията на администрацията да се облагат справедливо собствениците на имоти в страната. Досега някои от тях са декларирали жилищата си в различни градове като основни и са получавали по 50 на сто намаление за всяко едно от тях. С промените отстъпката ще се ползва само за едно жилище.