Традиционният празник на Долни Вит тази година събра стотици жители и гости в центъра на селото

Кметът на Долни Вит Красимир Янчев поздрави своите съселяни

Традиционният празник на Долни Вит тази година събра стотици жители и гости в центъра на селото на 5 и 6 септември. Празника уважиха кметът на общината Лъчезар Яков и общинското ръководство, председателят на Общинския съвет Огнян Янчев и общински съветници, кметове на кметства и ръководители на организации и институции от общината.

Кметът на Долни Вит Красимир Янчев поздрави своите съселяни и изрази радостта си от това, че вече трета година празникът събира близки и приятели на една трапеза, да се видят и повеселят. Лъчезар Яков също се обърна към присъстващите с пожелание за здраве и добро настроение и подчерта, колко ценно е това, че във време, в което традициите лесно се рушат и забравят, хората от Долни Вит успяха да възродят и утвърдят една своя стара традиция. Той използва момента и да им съобщи дълго чаканата новина, че правителството е осигурило средствата за ремонт на пътя Милковица – Долни Вит – Сомовит – Черковица и от Агенция „Пътна инфраструктура” са уверили, че ремонтните дейности ще започнат скоро.

Празникът продължи с музикална програма, в която взеха участие певиците Симона Бецова от Плевен и Стефани Славчева от София, които имат корени в Долни Вит, Вокалната група при читалището в с. Долни Вит, самодейците при НЧ „П.Р.Славейков” гр. Гулянци, Танцовият състав при читалището в с. Милковица. Особено впечатляваща бе появата на членовете на клуб „Традиция”, които в навечерието на Националния празник направиха атрактивно представяне на български униформи и бойно снаряжение от войните. По-късно малки и големи се хванаха на хорото с изпълненията на оркестър „Славяново”.

На 6 септември празникът продължи с честване на 100 годишния юбилей на Панталей Маринов от Долни Вит. Тържеството бе организирано на площада с торта, фойерверки и наздравици, с литературна програма и концерт на румънска фолклорна група.