Плевенчанин се превърна в най-добрия треньор в историята на гръцката лека атлетика!

Георги Помашки е кадър на плевенското спортно училище, от 30 години живее в Гърция

Български треньор спечели две титли от европейското първенство по лека атлетика в Берлин. Но не за България, а за Гърция.

Състезатели на Георги Помашки триумфираха на троен скок и скок дължина, съобщиха в btvnovinite.bg. В същото време родните атлети останаха само с едно отличие – среброто на Мирела Демирева в скока на височина. Титлите на Параскеви Папахриту и Милтиадис Тентоглу затвърдиха реномето на Помашки като най-добрия треньор в историята на гръцката лека атлетика. А тези дни в южната ни съседка го наричат Краля.

"Имаме двама шампиони, но това е малко и късмет. Много пъти се подготвяме, но това сигурно беше моят ден”, скромничи Помашки в интервю за bTV. Той е от Садовец и е възпитаник на плевенското спортно училище.

През 80-те години той е сред най-силните европейски в тройния скок, но винаги остава в сянката на най-добрия си приятел Христо Марков. Преди точно 30 години решава да последва съпругата си Гърция, където започва страхотната му треньорска кариера.

Паралелно с останалите си ангажименти специалистът се трижи за физическата подготовка на местния футболен град "Олимпиакос".

"Има носталгия, често си ходя. Не съм се променил, аз съм си българин. Просто работя там. Разлика няма - атлетиката е една и съща. Скокът е скок, хвърлянето е хвърляне - и в България, и в Гърция. Просто през 90-те години ние започнахме да падаме, а те да се вдигат. Федерацията е направила план и той се следи, поддържат се младите, правим лагери заедно с тях. И това води до по-бързи резултати”.

"При нас има някои неуредици, които се случиха във времето. Треньорите тръгнаха по държавите, а имахме силни специалисти във всички дисциплини. Вместо да продължи традицията и да се предаде опитът на младите, тази връзка се скъса и ще трябва да мине много време.”