Младежи от Плевен и Казанлък стартираха проекта "Околобългарско"

Инициативата показва живота на нашенци отблизо

"Околобългарско" е проект за опазването на българщината и нейното документиране. Как ли живеят хората в различните кътчета на България? На този въпрос отговарят четирима младежи от Плевен и двама от Казанлък.

В рамките на 40 дни те обикалят страната с кауза, а планът е да посетят над 100 населени места и да покажат как живеят обикновените хора, информира bgonair.bg

"Събра ни общият интерес към случващото се в България. Притеснявахме се как ще реагират хората, които заговаряме. Учудващо малцина ни отказват. Посещаваме всеки един областен град и след това няколко по-малки, а ако имаме време и села", обясни Ванин Нейков. 

В студиото на "България сутрин" Виктор Цолов, част от създателите на "Околобългарско", сподели, че срещите им с хора из цяла България са им показали много полюсни виждания за живота – "или се гордеят къде живеят, или са крайно недоволни", обясни той. 

За финал на разговора Нейков отбеляза, че накрая на проекта ще направят кратък късометражен филм. "След това ще видим какъв интерес ще провокираме. Ако хората покажат, че се интересуват от проекта ни, то той може да бъде развит", посочи Ванин пред Bulgaria ON AIR.