Безработни от Северозапада ще се обучават за строители по европрограма

Обучението ще се проведе във Видин, Монтана, Враца и Плевен

Обучават безработни и завършващи училище за строители. Финансирането е по проект “Развитие на съвместния трудов пазар и трудовата мобилност в областта на строителството в Трансграничния район на Румъния и България”, съобщи радио "Видин". Водещ партньор по проекта е Румънската Асоциация за Електронна и Софтуерна Индустрия - клон Олтения, град Крайова. От румънска страна партнира и Асоциация строителен клъстер Олтения, град Крайова, от българска страна партнират Видинска търговско - промишлена палата и Национален център за информационно обслужване - Плевен, поясни Красимир Кирилов, председател на палатата във Видин: 

"Нашата цел на проекта е увеличаване на трудовата заетост и намаляване на безработицата, подобряване на икономическото развитие и повишаване на социалното приобщаване. На всички ни е ясно, че говорим за професионално обучение за безработни лица или такива, които сега завършват 12 клас, които имат желание да работят в областта на строителството и които нямат нужната квалификация... То ще се проведе във Видин, Монтана, Враца и Плевен."

Анкетното проучване е показало, че строителните фирми се нуждаят от зидаро-мазачи, вътрешно и външно облицоване. Курсовете ще се проведат през есента. 90 кандидати в България и още толкова в Румъния ще преминат 120 часа обучение, след което ще получат професионален сертификат, който ще важи за цяла Европа, уточни Красимир Кирилов:

"Ще се опитаме да направим така, че тези хора да могат да търсят работа както в България в изброените области, така и в съседна Румъния. Много често, особено в пиковите сезони, когато се търсят строители, се оказва, че недостигът е огромен."

Ще бъдат изградени два информационни центъра в Монтана и Видин, в които ще се дава информация и консултации в областта на строителството и ще се съдейства при намирането на работа.