АБВ настоява за оставката на вътрешния министър Валентин Радев

Това обяви по време на пресконференция в Плевен председателят на партията Румен Петков

АБВ настоява за оставката на вътрешния министър Валентин Радев. Това обяви по време на пресконференция в Плевен председателят на партията Румен Петков. Според него с  бездействието си по редица ключови за сигурността на гражданите на страната въпроси Радев е доказал, че е неподходящ за заеманата от него длъжност. Конкретен пример Петков даде с РУ в Ботевград. „Искаме оставката на министъра на вътрешните работи по няколко причини. Лично аз съм бил при него на среща и съм го запознал с това, че щатния състав на РУ Ботевград  е намален почти наполовина, което означава една патрулна кола на смяна. Ако я пратят например на катастрофа на магистрала „Хемус“,q Ботевград остава без покритие. Втората причина за исканата оставка е, че той пое ангажимент по-най бързи начин да се предприемат действия за преодоляване на този проблем, дори в Ботевград беше зам.-министърът на вътрешните работи, на когото благодаря, че подготви доклад и направи съответните предложения преди четири месеца. И така четири месеца министърът не може да намери време да утвърди стъпките и действията, за да се реши този въпрос. Това поведение на министър Радев е еманация на примера за лъжата, че ще се назначи във всяко село полицай. Този човек няма място в ръководството на МВР“, посочи Петков.

Думите му допълни Венцислав Николов, които е председател на АБВ – Правец. „В момента по щат в РУ Ботевград трябва да има около 60 души. Реално обаче са около 50 души, а града не е малък 36 000 души, включително 12 села ,72 махали и покриваме не малка част от републиканската пътна мрежа. На този фон ще направя сравнение с РУ в Самоков, където живеят приблизително 37 000 души, а управлението е около 4 пъти по-голямо“, посочи той.

В стани от темата от АБВ коментираха и големите енергийни проекти на България. Според Румен Петков през годините са положени доста усилия страната ни да бъде докарана до закупуването на газ и електроенергия от съседна Турция, чрез отричането на проекти като „Южен поток“ и АЕЦ „Белене“. В тази връзка той припомни, че дори правителството на Иван Костов е одобрило строежа на централата, чиято реализация обаче не се случва заради натиск, включително и от чужбина, както и заради чисто вътрешно политическо противопоставяне, често базирано на желанието на определени формации да извлекат дивидент от евентуална реализация на централата. „Ето и сега сме свидетели на същото. Макар и много закъсняло правителството внася доклад за решение за отпадане на така наречения мораториум върху „Белене“ в парламента. Протече дебат добра атмосфера в Енергийната комисия. И след това изведнъж БСП внася предложение в Народното събрание за сваляне на мораториума. Това е политическо надскачане, което води до ненужна конфронтация. То е ненужно тупане в гърдите от типа: „Вижте ни нас“. Не се решават така стратегически въпроси. По тях България трябва да изгради своята единна визия. Не визията на БСП, АБВ или ГЕРБ. И тази визия трябва да бъде следвана методично десетилетия напред. Но когато се прескачаме така в Народното събрание, какво се получава? Естествено е, че сега ГЕРБ с право могат да бъдат обидени и да кажат, че техния кабинет е взел решението, че са го обсъждали с всички в комисията на парламента и да попитат БСП. „Защо правите нещата по този начин“?

Румен Петков припомни, че по подобен начин през юли 2016 година, след организирани от АБВ консултации в парламента за отпадане на ограниченията върху АЕЦ „Белене“, на които се е постигнал относителен консенсус, дори и с представителите на ГЕРБ, БСП отново са избързали да изпреварят събитията и да внесат собствено предложение с цел да добият политически дивидент. „Тогава БСП по много грозен и популистки начин отърчаха на другия ден след разговорите и внесоха предложение за размразяване на „Белене“. Тогава това взриви ГЕРБ, защото бяха излъгани по грозен начин, а излъгани разбира се бяхме и ние от АБВ и разбира се крайния резултат беше, че предложението падна“.

За бъдещето на енергийните проекти и тяхното значение за България отношение взе и зам.-председателят на АБВ и лидер на АБВ-Младежи Любомира Ганчева. “Ние от АБВ сме единствените, които заявихме, че изграждането на АЕЦ Белене трябва да започне в най-кратки срокове, ако искаме да запазим своята енергийна независимост. Визията ни за проекта винаги е била последователна във времето. Вярвам, че проектите за АЕЦ "Белене" и Южен поток трябва да бъдат реализирани, защото те гарантират енергийна независимост, национална сигурност, - високо технологична икономика,  качествено образование и най-вече  бъдеще за нас младите“.