Трима инвеститори имат интерес към АЕЦ "Белене"

Това е достатъчна предпоставка да бъде възложено на министъра на енергетиката да провежда преговори в тази връзка

Засега имаме заявени три намерения за инвестиционни намерения за проекта АЕЦ „Белене“ – на китайската компания CNNC, на "Фраматом" и на руската "Росатом". Това е достатъчна предпоставка да възложим на министъра на енергетиката да провежда преговори в тази връзка. Това заяви пред БНР заместник-председателят на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов в интервю за предаването "Преди всички".

На днешното заседание на комисията ще бъде обсъден приетия от Народното събрание доклад за АЕЦ "Белене". Николов обясни, че с това решение няма да се стартира проектът "Белене", а ще бъде даден мандат на енергийния министър провеждането на преговори с потенциални инвеститори за реализиране на проекта. Условията са дадени в доклада и те са да няма държавни гаранции и задължение за изкупуване на ток от "Белене" от българска компания или от НЕК. Той уточни, че руската страна е желан инвеститор в проекта, тъй като технологията е на "Росатом".

От своя страна енергийният експерт Антон Иванов посочи, че е добре казусът "Белене" да премине в следващата си фаза, където да се тества дали има сериозен инвестиционен интерес при условията, поставени от държавата: „Единственият начин това да се провери е да се премине към преговори“.