Откриха паметника на незабравимия Емил Димитров

Автор на паметника е скулпторът Константин Симеонов-Костика

Паметникът на легендата на родната естрада Емил Димитров бе открит официално днес на централния площад „Възраждане“. Двуметровата фигура се издига точно в сърцето на Плевен, до Големия фонтан на Водната каскада. Откриването на паметника е част от празничната програма за 15 май.

Честта да открият паметника на Емил Димитров в родния му Плевен днес имаха авторът - плевенският скулптор Константин Симеонов – Костика и почетният гражданин на Плевен, актьорът Христо Домусчиев, израснал заедно с Емил Димитров в плевенския Девети квартал. Откриването бе придружено с много вълнение сред присъстващите плевенчани от различни поколения.

Средствата за изграждане на паметника на Емил Димитров бяха набрани чрез мащабни дарителски инициативи, включи се и Министерство на отбраната, което дари материала за изработване на монумента. С национален конкурс бе избран и самият проект за паметник, а монтажът му осъществен дни преди празника на Плевен.

Емил Димитров е роден на 23 декември 1940 г. в Плевен, в семейство на артисти-илюзионисти. Баща му е Димитър Димитров, известен като Факира Мити. Mайка му е французойката Анастасия Димитрова (по мъж), асистентка на Мити, с артистично име Мадам Сиси, рано развела се с баща му и завърнала се във Франция, тя често бива посещавана в родината си от Емил. Като ученик се увлича по рисуването и по класическата музика. Приет е да следва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1960 г. В същата година дебютира като певец и изпълнява своята авторска песен „Арлекино“, акомпанирайки си на акордеон. Това поставя началото на една дълга и успешна кариера като поп изпълнител, музикант и композитор. Изнася концерти в почти всички европейски страни.

През 1970 г. излиза един от най-големите му хитове - „Моя страна“, който по-късно става песен на столетието. В репертоара си певецът има над 400 композиции, 280 от които са авторски: „Арлекино“, „Джулия“, „Ако си дал“, „Сбогом, Мария“, „Ела в София“, „Песен за моята майка“, „Моряшко сбогом“, „Нашият сигнал“.

С песните си и техните послания Емил Димитров завинаги ще остане в сърцето на Плевен и на своята публика!