Първолаците от СУ "Иван Вазов" празнуваха ограмотяването си

На тържеството, посветено на раздялата с буквара и посрещането на читанката, присъстваха родители, приятели и гости

Учениците от I „а”, „б”, „в”, „г”„ д” и „е“ класове на СУ "Иван Вазов" и техните учители отбелязаха с тържества най-значимото за всеки човек постижение – ограмотяването. Отпразнуваха края на седеммесечен период, през който, понякога затруднени, понякога с лекота, изучаваха тридесетте букви на нашата азбука. Те изучиха всички букви от буквара, а той е ключ към широките простори на доброто и красотата. Мястото на буквара се заема от читанката – книжката със съдбовно предназначение: да научи децата да четат самостоятелно. А изучат ли читанката, те са вече пред прага на най-богатия, най-многоцветния свят на книгата.

Да си грамотен не означава единствено да можеш да четеш и пишеш. Това е само началото. Означава да си жаден за знания, да се стараеш да живееш според поуките, открити в книгите. Първокласниците показаха това със своята задружност, толерантност един към друг.

Класните ръководители на 1“а“ клас – Стелка Кръстева, на 1“б“ клас – Маргарита Нейкова, на 1“в“ клас – Силвия Василева, на 1“г“ клас – Вили Атанасова, на 1“д“ клас – Елка Станчева и на 1“е“ клас – Олег Маринов подготвиха различни и разнообразни по съдържание сценарии за тържества. Богатото музикално присъствие беше дело на г-жа Димитрина Кондова.

На тържеството, посветено на раздялата с буквара и посрещането на читанката, присъстваха родители, приятели и гости. Малчуганите с много настроение, желание и емоции демонстрираха пред присъстващите наученото за буквите и уменията си за рецитиране, драматизация, пеене и танцуване. Получиха заслужени аплодисменти от всички присъстващи.

“Празникът на грамотността” заслужено завърши с подарък-книжка за всяко дете, с „буквени“ лакомства, с пожелание за повече моменти на гордост за всички.