Московски: Катастрофиралият автобус има преглед и нужните документи

Той цитира данните от проверките до момента

Два екипа на ИА „Автомобилна администрация“ са на мястото на инцидента с автобус на АМ „Тракия“, а друг екип от проверяващи е изпратен в офиса на фирмата-превозвач „Юнион Ивкони“. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски на съвместен брифинг с министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Двамата министри изказаха съболезнования на близките на загиналите в днешната катастрофа.

Експертите на ИА “Автомобилна администрация“, които са на мястото на инцидента, извършват техническа експертиза заедно с разследващите органи, каза още министър Московски. Той цитира данните от проверките до момента.  Установено е, че автобусът има удостоверение за техническа изправност, техническият преглед е от 6 февруари 2018 година и разполагаме с видеозаписи от неговото извършване. Екипът на ИА „Автомобилна администрация“, който е изпратен в компанията, е констатирал, че автобусът има валиден пътен лист с двама водачи записани за маршрута, единият, от които е управлявал по време на инцидента. Той има валидни карти за квалификация и за психологическа годност, както и валидна дигитална карта, в която се записва работното време на водача.

От данните, с които разполагаме до момента, може да се предположи, че става дума за пътен инцидент с участието на друго превозно средство, заяви министър Ивайло Московски. В отговор на журналистически въпрос за използването на предпазни колани в автобусите, министър Московски уточни, че все още има автобуси, които не са оборудвани с колани и при тях това е невъзможно. Задължителното използване на колани е залегнало в промените в Закона за движение по пътищата, които ще бъдат обявени за обществено обсъждане на 23 април.