Слави Трифонов и журналистът Христо Гешев нищят случващото се в общинската власт в Червен бряг

Журналистът обясни, че е разкрил злоупотреби на кмета на Червен бряг – Данаил Вълов

Актуален гост в "Шоуто на Слави" беше журналистът Христо Гешов по повод отвореното писмо, което изпрати до медиите. В писмото Христо Гешов твърди, че той и семейството му са подложени на натиск и репресия след негови разкрития за нередности в общинската власт в Червен бряг, съобщават от сайта на предаването.

Пред Слави журналистът обясни, че в разследванията си, които публикува в своя YouTube канал, е разкрил злоупотреби на кмета на Червен бряг – Данаил Вълов, издигнат като независим и подкрепен от редица партии. В резултат на това кметът започва да води дела за клевета и обида срещу журналиста. „Едното от делата, което спечелих съвсем наскоро, беше заради моя статия, която озаглавих: „Кмет краде вода и не плаща данъци“. В тази статия аз описвам как фирмата на кмета, която към настоящия момент се управлява от неговата съпруга и от дъщеря му, беше хваната от ВИК Плевен да краде вода.“ – разказа Гешов. Кражбата била чрез незаконна тръба, която минава през фирмата. Данните за това са от констативния протокол на ВИК. „Същата тази фирма не е плащала данъци на общината, която управлява самият кмет и данъците ѝ възлизат на 80 000 лева“, допълни журналистът.

Христо Гешов разказа, че в общината в Червен бряг работят изключително много роднини. Той даде пример с председателя на общинския съвет, чийто син е общински съветник. Освен това въпросният син спечелил обществена поръчка да захранва с електричество общинските детски градини.

В резултат на неговите разследвания и репортажи, в полицията срещу Гешов започнали да пристигат редица жалби. В тях общинските служители се оплакват, че журналистът ги притеснява на работните им места. Според думите на Гешов в Червен бряг така се постъпва с всички, които са неудобни на властта. Майка му също била подложена на натиск да напусне работата си.

На финала на гостуването си Гешов отправи няколко въпроса към българските политици: „Защо не се санират къщи на обикновени бедни хора, защото Червен бряг е беден район, а трябва да санираме къщите на трима видни общинари – председател на общински съвет, секретар на община и директор в Дирекция Европроекти? Защо общината харчи от нашите пари, за да санира тоалетна, метър на метър, за 60 000 лева? Защо шефът на болница, която дължи 600 000 лева, назначен от виден депутат, си закупува с пари на задлъжнялото болнично заведение кола за 30 000 лева?“.