Слави Трифонов припомни: Самурай се е бил срещу турците при Плевен

Никой не е забравен и нищо не е забравено, отбеляза популярният шоумен

Слави Трифонов разказа в собственото си шоу историята на един японец – Сейго Ямадзава, който е участвал в Руско-турската освободителна война.

"Обикновено казваме, че за свободата на България в Руско-турската освободителна борба се сражават българи, руснаци, румънци и финландци. Но в тази война за свободата на България се е сражавал и един японец. Самурай. Това е барон Сейго Ямадзава“, каза Слави Трифонов.

Сейго Ямадзава е роден през 1846 г. в префектура Кагошима. Той участва в една от най-значимите битки в модерната история на Япония – между войските на феодалния владетел на Чошу и армиите на японския император. Заради проявен героизъм Ямадзава е приет в императорската армия. През 1877 г. е изпратен в Руската императорска армия като японски наблюдател.

"Пристигането му обаче съвпада с началото на Руско-турската освободителна война. Вече с чин майор, Ямадзава е пратен на фронта. Той става свидетел на няколко сражения и е удивен от смелостта на руските войници. Като истински самурай Сейго Ямадзава започва да изпитва типичното за японците чувство на дълг. И той категорично заявява пред командващия руските войски, че иска да вземе участие в боя. За да не стане дипломатически скандал с Япония, генерал Затов го кара да подпише следното писмо: "Желая от душа и сърце да участвам в третата атака на Плевенската крепост, в дивизията на белия генерал Скобелев!“. След подписването на това писмо майорът е назначен за командир на взвод и пратен на бойното поле. В деня на битката, облечен, представете си, в традиционното бойно облекло за самураите и с едно единствено оръжие – самурайския си меч катана – той се хвърля в битката за Плевенската крепост с думите: "Момчета, тъй като аз не говоря руски, а вие не знаете японски, по време на атаката няма да ви давам никакви заповеди. Следете ме и правете това, което аз правя“, разказа водещият. „Уважаеми зрители, поклон пред паметта на доблестните воини, рискували живота си в името на свободата на България. Никой не е забравен и нищо не е забравено“, каза за финал Слави Трифонов.