Плевенската полиция, НАП и ИАЛ с проверки в аптеки, откриха нарушения

Това съобщават от пресцентъра на ОДМВР

На 23 февруари 2018 година са извършени проверки в аптеки в област Плевен. В тях участват служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОД на МВР - Плевен, служители на НАП и "Изпълнителна агенция по лекарствата".

За периода от 11:00 часа до 15:30 часа са извършени проверки на четири търговски обекта в община Долна Митрополия и в областния град. В аптека на територията на община Долна Митрополия служители на "Изпълнителна агенция по лекарствата" са установили нарушения с издадено разрешение по Закона за лекарствените продукти в хуманитарната медицина, както и продаване на лекарствени средства от лице без необходимата образователна квалификация и без да има право на това, изискани са документи. Съставен е протокол от проверка и предстои съставяне на акт по Закона за лекарствените продукти в хуманитарната медицина. От служители на НАП е съставен протокол, изискани са фактури за продажби на лекарствени средства.

В аптека в друго населено място на територията на същата община от служител на "Изпълнителна агенция по лекарствата" са установени нарушения във връзка с продажба на лекарски продукт по лекарско предписание от помощник фармацевт без да има право на това, както и съхранение и отпускане на лекарства по лекарско предписание в нарушение на издаденото разрешение. Съставен е протокол от проверка и предстои съставяне на акт по Закона за лекарствените продукти в хуманитарната медицина.  От служители на НАП не са установени нарушения.

В трети обект – аптека в Плевен на булевард „Георги Кочев“, от служител на "Изпълнителна агенция по лекарствата" са установени нарушения във връзка с продажба на лекарски продукт по лекарско предписание от помощник фармацевт без да има право на това, както и съхранение и отпускане на лекарства по лекарско предписание в нарушение на издаденото разрешение. Съставен е протокол от проверка и предстои съставяне на акт по Закона за лекарствените продукти в хуманитарната медицина. От служители на НАП е установено разминаване в касовата наличност, съставен е протокол и предстои съставяне на акт по Данъчно-осигурителен процесуален кодекс.

В четвърти търговски обект – аптека в град Плевен на улица "Васил Левски", служители на "Изпълнителна агенция по лекарствата" са установили нарушения във връзка с продажба на лекарски продукт по лекарско предписание от помощник фармацевт без необходимата образователна квалификация и без да има право на това, както и лекарския продукт в режим на отпускане без лекарско предписание. Съставен е протокол от проверка и предстои съставяне на акт по Закона за лекарствените продукти в хуманитарната медицина. От служители на НАП е установено разминаване в касовата наличност, съставен е протокол и предстои съставяне на акт по Данъчно-осигурителен процесуален кодекс.