Важно изменение касае заведенията на делегиран бюджет в общината

Отложиха за следваща сесия разпределението на средствата по училища и детски градини

Важно изменение касае заведенията на делегиран бюджет в общината, т.е. училищата и детските градини, информират от пресцентъра на местния парламент.

"Общинският съвет реши на това заседание да приемем само крайната сума, като отложим за следваща сесия разпределението на средствата по училища и детски градини. Средствата тук са общо над 36 млн. лв. Тази сума всяка година се разпределя по съответни формули и регионални коефициенти, дадени от Министерството на образованието /МОН/. За тази година примерната формула вече я има, но регионалните коефициенти ще бъдат ясни до края на февруари. За да не се налага да приемаме отделните бюджети в един размер сега и да ги преработваме през март, предпочетохме януари да гласуваме само общата сума, а на мартенска сесия ще гласуваме и окончателното разпределение на средствата по училища и детски градини“, поясни във връзка с решението Мартин Митев.

Той допълни, че в настоящата ситуация няма никаква драма, тъй като по закон дотогава училищата и детските градини в общината могат да харчат месечно по една дванайсета от миналогодишните си бюджети.