Плевенчани участваха в историческа възстановка, посветена на 140 години от епичните боевете на Шипка

Инициативата се организира и реализира от Национално дружество "Традиция"

Във връзка със 140 годишнината от епичните събития на връх Шипка на 26 август 2017 г. над 200 членове на Национално дружество "Традиция" представиха пред многохилядна публика на самият връх историческа възстановка, посветена на героичната битка състояла се през 1877 г. и предопределила изхода на Руско-турската освободителна война. Инициативата се организира и реализира от Национално дружество "Традиция", като във възстановката участват членове от регионалните клонове на дружеството от цялата страна.

Силна група от 7 души – плевенчани, членове на Регионалния клуб в Плевен към Национално дружество "Традиция" бе на върха на атаките, отбиващи неприятелския огън. Това информира д-р Милен Първанов, секретар на клон. 140 години по-късно патриотите от Дружество "Традиция" припомниха отново как е извоювана свободата ни.

Историческата възстановка уважи и Президента на Република България – Румен Радев, на който беше връчена гравирана офицерска сабя преди началото на инициативата от Председателя на Национално дружество "Традиция" - полковник Станчо Джумалиев.

"Преди 140 години на това място се реши изходът на Руско-турската война и съдбата на България. Шипка е свято място, което ни обединява като народ“, каза държавният глава Румен Радев по време на тържественото отбелязване на годишнината.

"Шипка е вратата, през която е минала българската свобода"