Десетки на представянето на първата и последна книга на Вероника Здравкова в Никопол (Снимки)

Общински съвет – Никопол учреди две годишни награди в областта на литературата на името на убитото момиче

В "НЧ Напредък 1871" се проведе премиера на първата и последна книга на Вероника Здравкова "Запомни ме!" - стихосбирка – албум. Това стана благодарение на Галина Крумова, първа братовчедка на Вероника и съставител на книгата. В книгата са публикувани и две нейни стихотворения, посветени на нея. Книгата издадоха нейните родителите – Надя и Трайчо Трайкови.

Това момиче завинаги ще остане на двадесет и три. През 2014 г. завършва бакалавърска степен в ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", записва магистратура. Започва и работа. Вечерта на 28.02.2015 г. на връщане от работа е нападната и убита на пътеката, която води от гарата във Велико Търново към жилището и. Едно красиво, умно, добро, чувствително и талантливо момиче се раздели с живота си заради няколко лисващи улични лампи, или една! Но, остави светлина от красиви спомени за родителите и приятели, една прекрасна стихосбирка, която да четат познати и непознати. Поетичният и талант се заражда още в училище в средния курс. През 2010 г. печели първо място за област Плевен в конкурс за есе. Наградата - пътуване до Брюксел и посещение на Европейският парламент.

На представянето на стихосбирката говориха, разказваха, рецитираха спонтанно нейните приятелки от детската градина и училището, учителите, млади хора, приятели на родителите: "Вероника – крехко, слънчево момиче. Моята приятелка от детство …, … Тя изпълваше изцяло със смисъл думата приятел – човек, на когото да разчиташ и когото да обичаш. След загубата ѝ ми останаха безброй спомени, които да ми носят усмивка, че тя е била част от живота ми! Остана ми и празнина, че един от най-важните ми хора няма да бъде част от най-щастливите ми мигове…. А може би ще бъде, защото я обичам, просто няма да я видя как изпитва радост за мен, за семейството ми, и за останалите …”, „Обичахме се без да е нужно да го казваме, и останахме близки макар и разделени на четири различни посоки. Това е от онези приятелства, в които дори след 10 години се чувстваш все едно сте били заедно до вчера… аз мисля че това е и истинското приятелство…”, „…Обичаше да съчинява разкази. В предучилищна възраст беше много активна, имаше логическа мисъл и винаги беше готова с правилния отговор на въпросите. С какво ще я запомня? С нейната лъчезарна усмивка, доброта, ученолюбие, добри взаимоотношения и отзивчивост, с голямо и добро сърце. Тя беше едно добро, умно, лъчезарно и възпитано дете. Не трябваше да си отива от този свят по този начин. България има нужда от такива младежи да изградят бъдещето ѝ.“, … „Верче, ние никога няма да те забравим, защото ти си част от нас! Липсваш ни!“, … „

Книгата от 80 страници със стихотворения и снимки ще те потопят, читателю, в краткия ѝ живот. Стиховете на Вероника са споделяния за Пътя в търсене на смисъла в Живота, за приятелските отношения, за любовните копнежи и разочарования, за спомените, за близките ѝ. Стихове на различни теми – житейски, любовни, закачливи, написани на емоционална основа. Те са оцветени във всички багри на дъгата и се преливат в нюанси от бяло, преминават през всичките усещания за цветност. Когато ги четеш, читателю, ти винаги ще си там в нейния приказен свят и винаги ще се чувстваш като нейния главен герой. Затова усети красивото в нейния поетичен свят.”, … „ Втората част на книгата е албум с нейни снимки….Ще се радваме стихосбирката - албум „ЗАПОМНИ МЕ!“ да успее да докосне повече хора и да донесе на читателите ѝ наслада, а всеки от тях да открие в нея нещо специално за себе си.”

Редактор на книгата е известния в литературните среди Петър Величков. Негова е идеята за името на книгата – "Запомни ме!".Той е инициатор на подписката "В памет на Вероника Здравкова". Той казва и написва за нея: „Драги читатели, Тази книга е за прочитане, но не и за похвали или критики. Защото авторката й, Вероника Здравкова, не може нито да ги прочете, нито да ги чуе.Помните последните дни на февруари и първите на март 2015 г. Помните как сърцата ни се бяха свили в надежда, после очите ни се изпълниха със сълзи и накрая юмруците ни се свиха за мъст. Родителите на Вероника издават тази книга не само в нейна памет, а и за друго. Четейки я, докосваме се до деликатния свят на едно момиче с безспорен талант, до възторзите и страховете му около първата любов, до прекрасните мигове, които то е прекарало с най-близките си... Тази книга подсказва какво би станало по-нататък – в изпълнение на своите мечти Вероника щеше да е полезна на родината си. Може би щеше да продължи да пише стихове или да премине към белетристиката. Уви, това няма да се осъществи... В книгата е поместен неин текст, който може би е щяло да се превърне в роман. И да питаме, Вероника не може да ни отговори.Заглавието на книгата ме подтиква да кажа: „Няма да те забравим, Вероника!” и ми се иска да промълвя: "Спи спокойно, дете! Дано си в друг, по-добър свят, какъвто заслужаваш напълно!" и "Когато затворите последната страница, вие ще усетите чистотата на един извор, от който сте отпили глътка вода. Помнете Вероника!".

С Решение №661/30.07.2015 г. Общински съвет – Никопол учреди две годишни награди в областта на литературата на името на Вероника Здравкова /1981 - 2015/ и в областта на любителската фотография на името на Олару Роберт - Стефан /1989 - 2013/. 

Могат да участват младежи на възраст до 29 г. в две възрастови групи от 10 до 18 г. и от 19 до 29 г. Първият конкурс вече е факт. Крайният срок за приемане на материалите на тема „Светлината” е 31 юли т.г. Връчването на годишните награди ще бъде на Празника на Никопол 11-13 август 2017 г.