Жители на Левски след градушката: За ден останахме без покрив и без работа

В селата Варана, Градище и Александрово пораженията са големи

Градушката, която падна в Левски, нанесе големи щети на стотици домове, но и заплашва да остави много хора без работа, предаде bTV.

За размер на щетите е рано да се говори, но в оранжерията в града пораженията са за милиони левове. Тя се простира на площ от 120 дка, а за минути стихията е унищожила стъклено-стоманения ѝ покрив. Гледката е като след война. Предприятието с най-много щети днес е пред затваряне. 200 души от региона са на път да останат без работа.

"За един ден останахме без покрив и без работа“, оплака се Снежана Неделчева, която живее на 200 метра от оранжерията и работи в нея. "Всичко е унищожено тотално!“, каза агрономът Веселин Георгиев. Тук работят цели семейства... Чакаме помощ от държавата. Затова сме тук. Семействата чакат на нашите пари", каза Гергина Тодорова.

Днес е трябвало да започнат първите беритби.

"Ние сме класическа жертва на борбата на институциите в тази държава – коментира агрономът Александър Христов. – Не може от 10 дена синоптиците да предупреждават за опасни явления и Агенцията за борба с градушките да стачкува. Две ракети да бяха разбили, нямаше да сме свидетели на това нещо“.

Същевременно в града повечето хора започнаха ремонти сами от страх да не би да свършат керемидите, тъй като са стар модел и се намират трудно.

В селата Варана, Градище и Александрово пораженията са големи. "Като дойдох, ми се доплака“, каза кметският наместник село Варана – Стефан Личев. Заради аварии на места днес водата е спряна. Като цяло обстановката се нормализира, но с бавни темпове.

Пострадалите имат право на еднократна финансова помощ. Тя се отпуска при определени условия – ниски доходи и единствен имот. Мащабът на щетите и нужната помощ все още се оценяват. В общината е сформиран екип, който да оцени пораженията.