Отиде си култовият музикант бай Муцан

Бардът има два издадени албума с плевенската музикална компания "Меджик мюзик"

Легендарният музикант Бай Муцан е починал на 5 юни. Култовият певец е бил погребан ден по-късно в родния Угърчин.

Мартин Кючуков (1942 – 2017) бе сред най-популярният певци с китара в региона и е любимец на няколко поколения. Автор е на емблематични парчета като "Оправи леглото", "Китка", Несретник", "Остави ме" и др. Сочен е за невероятен майстор на текст.

Има издадени два албума с несъществуващата вече плевенската музикална компания "Меджик мюзик" - "Несретник" и "Паднах от коня" през 1995 г. и 1997 г. Бай Муцан е сред най-популярните изпълнители на фирмата през 90-те и аудиокасетите му се харчат като топъл хляб.

Последните години бай Муцан работел като ключар в малко ателие на Кооперативния пазар в Ловеч. Искрено се изненадвал, когато научавал, че творчеството му живее втори живот в интернет. "Ще продължавам да продължавам”, казва той в едно от емблематичните си парчета от средата на 90-те години.

Навремето и Тодор Колев бе сред феновете му, а Кючуков на два пъти участва в "Как ще ги стигнем” и предизвиква истински фурор. Впоследствие посвещава на Адама песента "Моя съдба си”.

"Точно тези музиканти са прародители на чалгата или на т.нар. градски фолк. Само че при Бай Муцан текстовете на песните са „пипнати” до съвършенство. Те стават олицетворение на поезията на обикновения човек, работника, бачкатора от късния соц. Тогава алкохолът бе единствена утеха след разочарованието от „продънените лозунги”, от почти спартанския социалистически бит и от липсата на всякаква перспектива, че нещата ще се подобрят – както в обществен, така и в личен план", се посочва в сайт, създаден специално за творчеството на бай Муцан - baymucan.wordpress.com.