Излюпиха се първите пеликанчета в ПП "Персина"

Към момента в колонията има 3 двойки къдроглави пеликани и една двойка розови пеликани

По данни от Природен парк „Персина“ са се излюпили първите две къдроглави пеликанчета от новосформираната през 2016 г.  колония, разположена на една от изкуствените платформи, построени преди 5 години от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и Дирекцията на Природен парк „Персина“ в блатото Песчина на остров Персин (Белене). Това информира РИОСВ - Плевен.
Преди седмица през една от уеб камерите, разположена в Поддържан резерват „Персински блата“ бяха наблюдавани двете малки пеликанчета и в началото на седмицата екип на БДЗП успя да ги види „на живо“ от наблюдателната кула.

Към момента в колонията има 3 двойки къдроглави пеликани и една двойка розови пеликани – вид, който е изчезнал като гнездящ в нашата страна, което прави успеха още по-значим за природата на България. Екипите на БДЗП и ДПП „Персина“ продължават да наблюдават от близо колонията и да следят ситуацията в нея.

За втора поредна година новосформираната колония от къдроглави пеликани в блатото Песчина на остров Персин успява да отгледа малки. Това е огромен успех за природозащитата в България, защото до миналата година единственото място в страната ни, където гнездяха къдроглави пеликани беше езерото „Сребърна“. След почти 60 години прекъсване, видът започна да строи гнезда и вече да отглежда поколение и на създадените с помощта на човека изкуствени платформи в блатото Песчина.

Розовите пеликани гнездят за първи път в Персина,  като за последните няколко десетилетия са известни малко на брой опити за пристъпване към гнездене на вида в езерото Сребърна, но повечето от тях неуспешни.