Каракачанов: Ще предложим рецепта как да оздравим армията

Проблемите в трите вида въоръжени сили трябва да се решават едновременно, а не един вид въоръжени сили за сметка на останалите

Отменихме доклада за състоянието на въоръжените сили заради това, че служебното правителство прие документа без работещо Народно събрание. И по-важната причина - изречението, в което се казва, че армията не е в състоянието да осигури сигурността на държавата. Ако има проблеми, те са поради хроничното неразбиране на нуждата от по-добро състояние на въоръжените сили. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов в студиото на "Панорама" по БНТ.

Има незапълнени позиции в армията, най-сериозен е проблемът в пехотата. Малко повече се обръща внимание на авиацията, на флотата. Основният вид въоръжени сили, които ползваме при бедствия, терористична заплаха обаче е пехотата.

Нашите военнослужещи си вършат работата, въпреки остарялото оборудване и ниско заплащане.

Няма да захаросаме доклада за състоянието на армията, ще предложим рецепта как да я оздравим. Проблемите в трите вида въоръжени сили трябва да се решават едновременно, а не един вид въоръжени сили за сметка на останалите.

Изпратели сме аргументиран доклад до Министерството на финансите, в което сме заявили средствата, които са необходими за нуждите на Министерството на отбраната.

Увеличение на заплатите в отбраната може да се случи с бюджета за 2018 г. Никой не е коментирал намаляване на бюджета на МВР, увери Каракачанов.

Въпрос на икономически интереси е какво да защитим - кое най-добре би било прието от обществото като средства, които да бъдат отделени. По проектите за авиацията и флотата са необходими 2 млрд. и 400 млн. лв. Към тези средства трябва да се включи и осигуряването на бойна машина за пехотата.

Каракачанов каза, че трябва да се отделят средства и за отремонтиране на самолетите МиГ-29, които имаме, също на двете фрегати.

Според Каракачанов медиите се опитват да създадат напрежение между президента и изпълнителната власт.