Мартин Митев: Хубаво е Плевен да има своето ежегодно кулинарно състезание

25 ученици от седем училища в Плевен се включиха в първото кулинарно състезание „Ние готвим по-добре“

25 ученици от седем училища в Плевен се включиха в първото кулинарно състезание „Ние готвим по-добре“, организирано от Общоградското средношколско общежитие (ОСО) в града. Успех на участниците в кулинарната битка пожела лично председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев, като за най-добрите в надпреварата бяха осигурени и награди от името на местния парламент.

„Идеята за състезанието е много хубава и ще се радвам то да се превърне в ежегодно, с още повече участници. В мое лице имате абсолютната подкрепа за това и при по-голяма мащабност догодина – разчитайте на помощта ми“, обяви при откриване на състезанието Мартин Митев. Той поздрави организаторите в лицето на Веселка Лилова - директор на Общежитието, за идеята кулинарната надпревара да бъде в навечерието на един от най-хубавите християнски празници - Великден. Мартин Митев се извини, че няма възможност лично да се включи в първото издание на „Ние готвим по-добре“, но обеща да демонстрира добрите си кулинарни умения в следващата кулинарна битка.

След официалната част на проявата всеки един от сформираните пет отбора зае работното си място. В кулинарното състезание свои представители имаха ПГ по хранително вкусови технологии „Луи Пастьор“; ПГ по мениджмънт и хранителни технологии, ПГ по ресторантьорство, търговия и обслужване, ДФСГ „Интелект“, ПГ по туризъм, Езиковата гимназия, Математическа гимназия „Гео Милев“. Темата на първото издание на „Ние готвим по-добре“ бе „Великденска изненада“, като отборите имаха две задачи - приготвяне на пролетни парти хапки и декориране на яйца за Великден.

Представянето на участниците бе оценявано от жури в състав Нонка Найденова -преподавател в ПГРТО, Ирина Пенчева - преподавател в ПГМХТ, Валя Иванова - преподавател в ПГМЕТ, Йордан Беров - възпитател в ОСО – Плевен. Журито определи носителите на индивидуалните и отборни  награди. Три от индивидуалните награди връчи председателят на Общинския съвет.

Наградените

В индивидуалното класиране отличените са Георги Виолинов /ПГХВТ/, Айля Аспарухова /ПГРТО/ и Ели Илиева /ПГМХТ/.

В отборното класиране MasterChef /Пролет, 2017/ грабнаха учениците от ПГРТО, които представиха отбора на Общоградското средношколско общежитие с ръководител Веселка Лилова. Втори се класираха представителите на ПГМХТ с ръководител Теменужка Енчева, трети е отборът на ПГХВТ „Луи Пастьор“ с ръководител Лилия Петкова. Наградите бяха връчени на капитаните на отборите Десислава Павлова /ПГРТО/, Катерина Божинова /ПГМХТ/ и Мариела Маринова /ПГХВТ „Луи Пастьор“/.

Връчени бяха и две специални награди:

- За отборно представяне „Най-красиво декорирани великденски яйца“ на Ивомира Маринова /капитан на отбора на ДФСГ„Интелект“/

- За индивидуално представяне „Най-красиво декорирано великденско яйце“ на Елизабета Младенова /ПГХВТ „Луи Пастьор“/.

Георги Виолинов получи награда „Най-добър капитан“, Айля Аспарухова - „Майсторска кулинарна изработка“, Ели Илиева бе отличена с наградата „Майсторска кулинарна аранжировка“, а Катерина Божинова получи награда „Безопасна кулинарна техника“.