Цецка Цачева се срещна с жителите на Ореховица

Реално е в мандата на следващото ни управление минималната заплата да стане 600 лева, а средната – 1515 лева, каза тя

Реално е в мандата на следващото ни управление минималната заплата да стане 600 лева, а средната – 1515 лева. Това заяви Цецка Цачева, кандидат за народен представител, втора в листата на ГЕРБ за 15-ти МИР – Плевен, по време на срещата си с жители на село Ореховица, предаде "Фокус".

"За тези години на управление на кабинета "Борисов" - 2 ръстът в икономиката е 3,8%. Ние се нареждаме на трето място в ЕС по ръст на икономика. Това означава работеща държава, работеща икономика. Това означава излишък, макар и малък, в държавния бюджет. Когато през 2014 година заварихме държавата от Орешарски, дефицитът в бюджета беше 5%. Ако не беше задлъжнялостта и необходимостта над 6 милиарда лева кеш пари да плати кабинета "Борисов", днес щеше по-различно да изглежда и политиката по доходите за гражданите, и политиката по отношение на икономиката на фирмите“, коментира Цецка Цачева.

"Трябва да продължим да се ползваме от европейската солидарност. Да стъпим на здравата основа, която имаме в момента като ръст на икономиката, за да имаме реалната възможност за решенията, които вече натрупани по време на управлението ни, знаем. Ние от ГЕРБ знаем, можем и имаме волята да го направим", подчерта тя.

Цачева се спря и на основните приоритети в програмата на ГЕРБ. "Винаги сме били обърнати към хората по отношение на заетостта, доходите им, по отношение на социалните придобивки“, отбеляза тя.

По темата за пенсиите, Цачева коментира, че всеки който посочи на възрастните хора число с размер на пенсиите, откровено ги лъже. "Размерът на пенсията зависи от размера на доходите на работещите български граждани“, подчерта тя, като поясни, че трябва да растат доходите на тези, които работят. "Минималната заплата от 1 януари е 460 лева, но реално е в мандата на следващото ни управление тя да стане 600 лева. Реално е средната работна заплата да бъде 1500 лева – 1515 лева, Борисов много държи да се казва точно“, заяви Цачева. По думите й, когато растат доходите на работещите парите за пенсионното и здравното осигуряване ще бъдат повече. "Тогава, като помогне и държавата от бюджета ще може да бъдат увеличени пенсиите“, обясни тя. "Всеки възрастен наш сънародник има право на достойни старини, не да зависи от децата и да чака някое дете да му помогне. Стремим се към това, но преди всичко трябва да имаме работеща икономика“, каза още Цачева.

Конкретно за проблемите в Плевенска област тя отчете, че северната част на страната е по-назад в икономическо и във всяко едно отношение в сравнение с Южна България. "Миналият понеделник в Плевен беше Бойко Борисов. Той пое ясен и категоричен ангажимент. Приоритет в третия кабинет на Бойко Борисов е Северна България“, заяви тя, като обърна внимание, че това е свързано най-вече с доизграждането на автомагистрала "Хемус". "За да имаме свързаност, за да може инвестициите да идват, да се откриват работни места, да има заетост за младите хора, да остават в населените си места, тук, в нашите земи, близо до вас, родителите, бабите и дядовците“, заяви още Цачева.