Плевенската полиция залови ало измамници, отмъкнали 8000 евро от наивна баба

Двамата извършители са задържани за срок до 24 часа

На 9 март в Първо РУ-Плевен е постъпил сигнал от 81-годишна плевенчанка, за това че на същата дата чрез паралелни обаждания към домашен и мобилен телефон е въведена в заблуждение. Под предлог - участие в полицейска операция по задържане на "телефонни измамници", тя трябвало да предаде определена парична сума.

Около 11.50 часа на улица "Дойран" в Плевен служители на ОД на МВР-Плевен задържат непосредствено след взимане на плик, съдържащ сумата от 2000 евро 33-годишна от град Русе.

От допълнително проведени оперативни мероприятия е установено, че тъжителката на 8 март 2017 година след идентични по съдържание и характер телефонни обаждания е била въведена в заблуждение и е оставила плик, съдържащ сумата от 6000 евро, под пейка в музей в Плевен. Изяснено е, че парите са били взети от 33-годишен плевенчанин. Двамата извършители са задържани за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство. За престъпление по чл.209, ал.1 от НК продържава работа разследващ полицай.

Криминалисти от ОДМВР – Плевен работят непрекъснато по разкриването на участници в измамни схеми. По никакъв повод не давайте пари на непознати, напомнят от полицията.

Експертите напомнят основните правила на поведение, ако хората попаднат в подобна ситуация,

Да не дават пари на непознати за тях лица, независимо от предлога;

Да не се доверяват на непознати лица;

Да не предоставят лични данни и данни за свои близки по телефона;

Да запазят самообладание при получаване на обаждане от човек, който се представя за техен роднина, изпаднал в беда;

Ако все пак имат съмнение, че се обажда техен близък човек, първо да опитат да се свържат с него чрез свой съсед или познат, по възможност от телефон, различен от този, на който са получили обаждането;

Ако получат обаждане от човек, който се представя за техен близък, да му зададат въпрос, отговора на който не би трябвало да е известен на непознати лица - например рождена дата, населено място и т.н.;

В случай, че получат такова обаждане и спрямо тях бъде осъществен опит за телефонна измама, незабавно да подадат сигнал на тел. 112.

Необходимо е близките непрекъснато да говорят за това с възрастните си родители и да им напомнят как случайно може да станат жертва.