"Роза Дамасцена" с Веселин Плачков тръгва към големия екран

Сюжетът на лентата е създаден по истинска история, преплетена с легенда

В Казанлък приключиха снимките на новия български игрален филм "Роза Дамасцена". Снимачният процес, в който главните действащи ли са 56 актьори, сред които Веселин Плачков, Димитър Баненкин, Неда Спасова, Симона Халачева, Любен Чаталов и др., продължава почти една година.

Филмовата къща "Дамасцена" ангажира за масовите сцени около 1 300 души за целия снимачен период, което превръща филма в една от най-мащабните ленти, снимани у нас през последните 25 години.

Сюжетът на лентата е създаден по истинска история, преплетена с легенда. Филмът проследява пътя на едно обикновено момче, родено и израсло в Долината на розите през 60-те години на миналия век, до наши дни.

Личната история на главния герой Течо е историята на България през последните 50 години. Сценарист на "Роза Дaмасцена" е поетесата и писателка Мария Лалева.

"В продължение на час и половина зрителят ще премине през четири стихии на човешкия живот: от мечтата за малкия рай в любимото място на розите, през сблъсъка с демагогията и лъжата до утаяването на болката и решението да реализираш мечтата си, но не другаде, а в България", споделя Лалева, за която това е първи игрален филм и като продуцент.

Героят Течо израства в малко село в подножието на Балкана, сред мириса на розите и любимата атмосфера в къщата на дядо и баба. Мечтата му е да остане в родния си край и да стане розопроизводител. Демагогията на социалистическата система обаче бележат живота му. Течо губи баща си, но тази загуба му дава смелостта и надеждата, че ще се справи сам. След 1989 г. животът го изправя пред нови изпитания. Преходът като епоха на загуба на ориентация, правила и държавност е следващото стъпало, което младият мъж ще се наложи да преодолее. Битката с разпадащата се система и ценности сриват младия човек и морално, и здравословно. 

Ще успее ли да се изправи след тежката диагноза и да се пребори за българската си мечта? "Това е филм за успеха и пътя, който трябва да се извърви. Един филм на ръба на поезията, приказка за пътя към себе си и към света с  вярата, че човек е единствено отговорният за красотата, честността и свободата, които е създал. Или за тяхната липса", обобщава Лалева, която освен сценарист е и продуцент на филма.